Hypotheek afsluiten

Hypotheek afsluiten

Wil je een woning kopen dan moet je daartoe een hypotheek voor zien af te sluiten. Maar kun je nu zomaar een hypotheek krijgen? Er zijn vele regels waar je je aan moet houden om een woning te kunnen kopen aangezien de aanvullende financiële last per maand draagbaar moet zijn binnen het inkomen. Daartoe rekent de bank het inkomen na, bekijkt de gezinssituatie en of er andere leningen zijn. Daarnaast wordt het krediet verleden gecontroleerd zodat wordt aangetoond hoe trouw je bent geweest met betalingen. Waar moet je voor het afsluiten van de hypotheek verder rekening mee houden?

Hypotheekrentes

Voor het kunnen afsluiten van een hypotheek moet je per maand rentelasten vergoeden. Daarnaast moet je ook aan aflossing werken om zo de hypotheek te kunnen terugbetalen. Oftewel je krijgt te maken met rente opgeteld op de aflossing. Die onkosten moeten passen binnen jouw financiële plaatje. Om een hypotheek af te kunnen sluiten dien je daartoe een inkomen uit arbeid te hebben. Gewoonlijk dient dat een vaste gaan te zijn, zodat de hypotheek kan worden afgesloten. Hoeveel je kwijt bent per maand is daarmee afhankelijk van de rentestand. Leen je kort dan is de rente relatief laag, echter leen je langdurig is het relatief iets hoger.

NHG goed idee

Er wordt altijd een onderscheid gemaakt in hypotheken die wel en niet onder de NHG vallen. Het verschil voor de maandelijkse last is dat er net ietsjes meer rente moet worden betaald. Aan de andere kant heb je bij het afsluiten van een hypotheek onder de NHG vele voordelen. Zo kan bij een gedwongen verkoop de restschuld worden overgenomen door het Waarborgfonds zodat jij met een schone lei kunt beginnen. Let wel dat je niet de veroorzaker bent van de gedwongen verkoop.

Woning als onderpand

Om een woning te kunnen kopen door het afsluiten van een hypotheek wordt de woning als onderpand gebruikt. Dat houdt in dat de bank altijd aanspraak op het pand kan maken om zo enige vorderingen te kunnen dekken. Dat is een belangrijke zekerheid om ervoor te zorgen dat het verstrekte geld retour komt. Het onderpand wordt bepaald door de huidige marktwaarde van de woning ook wel de WOZ waarde genoemd. Voor het afsluiten van een hypotheek dient deze waarde te worden bepaald door een onafhankelijk taxateur.

Kosten besparing hypotheek

Alle kosten die gemaakt worden tijdens het afsluiten van de hypotheek betekenen een hogere maandelijkse lasten. Het is dan ook verstandig om kritisch te zijn aangaande wie je allemaal inschakelt. Een tussenpersoon, eventuele makelaar en notaris kosten allemaal geld. Die kosten worden allemaal opgeteld bij de hypotheek waardoor jouw maandelijkse onkosten. Heb je die personen allemaal nodig en is er geen goedkoper alternatief. Doe ook dingen zelf voordat je alles laat tekenen bij de notaris. Regel je hypotheek ook goed door een en ander kritisch te bekijken. Zodoende kun jij op een goede manier tegen gunstige voorwaarden jouw hypotheek afsluiten. Laat je voorlichten om je eigen mogelijkheden passend binnen jouw inkomen en uitgaven patroon.