Hypotheekrente variabel

Hypotheek rente variabel

Voor het afsluiten van een hypotheek bestaat de mogelijkheid om de rente variabel te laten zijn. Dit heeft zo zijn voors en tegens. Met een variabele rente weet u namelijk niet wat u over een jaar moet gaan betalen aan rente kosten. Dat betekent dan ook dat er een gevaar schuilt bij het afsluiten van een hypotheek met variabele rente. Omdat de hypotheek met een variabele rente is afgesloten, loopt u het risico dat u getroffen wordt door de invloed van fluctuaties binnen de rente stand. Lage rente betekent weinig onkosten, hoge rente betekent veel lasten. Laat u dan ook adviseren omtrent de beste hypotheek vorm geschikt voor uw omstandigheden.

Vaste rente versus variabel

Het kan zijn dat u een hypotheek afsluit waarbij u een lage rente moet vergoeden, echter dit is een variabele rente. Op dat moment is het uiteraard erg prettig dat u een zeer lage rente moet betalen waardoor uw onkosten laag blijven. Toch heeft de variabele rente ook een keer zijde wanneer de rente namelijk begint te stijgen. Uw onkosten aan rente lasten kunnen daardoor dramatisch stijgen tot het moment dat ze niet meer te betalen zijn. Is de rente stand laag dan doet u er goed aan om een hypotheek voor langere periode vast te laten zetten. Zodoende kunt u nu en later van dezelfde stabiele vast gezette lage rente profiteren om zo uw hypotheek te financieren.

Financiële ruimte

De hypotheek wordt afgesloten op basis van de beschikbare financiële ruimte van het gezamenlijke inkomen. Op basis daarvan wordt door de hypotheek verstrekker u een lening verstrekt zodat u de woning kunt aankopen. De financiële ruimte dient bij het afsluiten van een hypotheek met vaste of variabele rente voldoende te zijn. Dit omdat de hypotheek met variabele rente een toename van de onkosten bij een stijgende rente stand laat zien. Met een hypotheek afgesloten op basis van een vaste rente weet u dan ook hoeveel u per maand aan onkosten kwijt bent zonder dat daarin tussentijds verandering in komt.

Wees verstandig bij keuze hypotheek

Om een keus te maken tussen verschillende soorten hypotheken doet u er goed aan om aan de lange termijn te denken. Welke soorten hypotheek vormen kunt u zoal kiezen:

  • hypotheek met variabele rente;
  • hypotheek met vaste rente voor een periode van 6, 10 of 20 jaar.

Des te lager de rente is des te beter is het voor uw financiële situatie om de hypotheek voor de lange termijn vast te zetten. Zodoende kunt u langdurig profiteren van een lage rente over vele jaren.