Maandlasten berekenen

U wilt eenvoudig en snel uw maandlasten kunnen berekenen? Dat kan!
Heb je een woning op het oog voor aanschaf dan moet je de aankoop eveneens financieren. Daartoe sluit je een hypotheeklening af bij een geldverstrekker zodat je de aanschaf kunt realiseren. Maar met hoeveel maandlasten moet je rekening houden en hoe kun je de hoogte daarvan berekenen? Lees hier verder over hoe je de te verwachten maandlasten kunt bereken op basis van een looptijd en rentestand. Een en ander is daarbij afhankelijk van hoe men gaat aflossen.

Lening en rente

Je gaat gewoonlijk een geldlening aan tegen een bepaalde rentelast waarbij je dus per maand een deel rente en mogelijk aflossing moet betalen. Het hangt er daarbij vanaf:

  • hoeveel je leent: het leenbedrag dient na looptijd compleet te zijn terugbetaald;
  • wat de rente stand is: dit bepaalt de hoogte van de maandelijkse vergoeding over het nog niet terugbetaalde bedrag;
  • hoelang die rente is vastgelegd: gewoonlijk ligt de rente vast voor een bepaalde termijn veelal de looptijd;
  • wat de leentermijn is: hoelang ga je de lening aan;
  • op welke manier er wordt afgelost: de geldverstrekker wenst zijn uitgeleende geld wederom terug te krijgen binnen of na de looptijd.

Deze aspecten worden allemaal vastgelegd binnen een geldlening- of hypotheek contract. Maar hoe bereken je nu je maandlasten uit? Een en ander is daarbij afhankelijk van de manier van aflossing.

Lineair aflossen

Heb je een bedrag geleend van 50.000 euro tegen 4% rente per jaar hoeveel maandlasten heb je bij lineair aflossen? Dan moet je eerst weten hoeveel dit per maand is. Een 1/12 macht over 1,04 bepaalt de rentestand per maand en bedraagt dus 0,327%. Wil je in 120 maand aflossen hoeveel ben je dan aan maandlasten bij lineair aflossen:

  • de eerste maand heb je aan rentelasten 50.000*0,00327 = 160,40 euro;
  • de laatste maand heb je aan rentelasten 417*0,00327 = 1,36 euro;
  • over de looptijd ben je dus 120 * (160,40 + 1,36) / 2 = 9.705,60 euro aan rentelasten kwijt.

Daarnaast los je eveneens af. In 120 maand heb je aan lasten 59.705,60 euro en dat is een gemiddelde maandlast van 497,55 euro.

Annuïtair aflossen

Een andere methode dat je kunt toepassen om je geldlening af te lossen is door dit annuïtair te doen. Je lost iedere maand af en betaalt rente echter de de maandlasten blijven stabiel. Hoe kun je hierbij de maandlasten in voorgaand geval uitrekenen?

  • je betaalt per maand 50.000 * 0,00327 / ( 1 – 1,00327 ^ -120 ) = 160,40/0,324 = 495,06 euro aan lasten.

Totaal ben je 59.407,41 aan lasten kwijt. Dit verschilt dus praktisch niets met lineair aflossen. Naarmate de bedragen hoger worden zeg voor de financiering van een huis worden de verschillen aanzienlijk groter waardoor het juist aantrekkelijker kan zijn om annuïtair af te lossen.

Aflossen na looptijd

Indien je het complete bedrag wilt aflossen na looptijd dan betekent dat je iedere maand dezelfde maandlasten hebt. Oftewel per maand moet je 164,40 euro aan rente betalen. Totaal ben je dan aan onkosten 69.728 euro kwijt en daar zit dan al een aardig verschil in met de twee voorgaande aflossingsmethoden.

Maandlastverlaging

Om de maandlasten te verlagen kun je tot nu nog rentelasten voor de financiering van de woning aftrekken van de belasting. De regering voert mogelijk aanpassingen binnen de hypotheekrenteaftrek door waarbij slechts het aflossen gedurende de looptijd worden gestimuleerd. Laat je dus ook goed informeren aangaande welke hypotheekvorm het beste bij jouw omstandigheid past.