Rente en inflatie

Rente en inflatie in de praktijk

Wanneer je de financiële onderdelen van een krant erop naslaat, dan kunnen je de woorden als rente en inflatie je eigenlijk bijna niet ontgaan. Er wordt dagelijkse wel iets gemeld over rente, maar ook over inflatie wordt vaak wel iets gemeld. Meestal gaan deze berichten over het buitenland. Sinds de komst van de Euro voornamelijk over landen buiten de EU, maar zelfs tegenwoordig met de problemen in Griekenland komen er berichten over inflatie van de euro. Het is dus dichterbij dan je denkt. En over relevantie veel te zeggen.

Ruilhandel en haar tekortkomingen

Vroeger, toen er nog louter ruilhandel was, stuitte men continu op het probleem dat niet alles tegen elkaar ruilbaar was. Laat staan houdbaar. Toen men geld had uitgevonden was het een stuk makkelijker om te ruilen. Het was toen echter wel van groot belang dat men vertrouwen had in het geld. Zonder vertrouwen, waardeloos geld. Wanneer het geld steeds minder waard werd, had men steeds minder vertrouwen in het geld. Relatief gezien had men dus meer van het geld nodig om het wat waard te maken. Het vertrouwen in de munt werd dus gesust met het

Relevantie rente en inflatie

De relevantie van rente en inflatie is enorm voor het functioneren van de economie van ons land maar voor die van de wereld economie. Alle economieen hangen met het elkaar samen op het gebied van vertrouwen. Het middel van dit vertrouwen om met elkaar te kunnen samen te werken, is kapitaal. Kapitaal wat wij allemaal kunnen ruilen namelijk het geld, is van essentieel belang om producten en goederen met elkaar uit te wisselen.

Inflatie

Omdat het vertrouwen in geld niet altijd even groot is, bijvoorbeeld vanwege het slecht functioneren van de economie van een land, kan de waarde van het geld dalen. Wanneer het vertrouwen binnen het land zelf daalt, spreekt men van inflatie. Men heeft meer nodig van het geld om bijvoorbeeld een brood te kopen. Inflatie kan ontstaan wanneer er teveel geld inloop wordt gebracht (zoals gebeurde in de Tweede Wereldoorlog). Om inflatie te kunnen sturen heeft men de rente uitgevonden.

Rente

Ruwweg gezegd kan de waarde van geld en inflatie en deflatie worden gecontroleerd met de rente op het geld. Hiermee wordt de waarde als het ware op een langere tijdperiode gecontroleerd. Met rentestijgingen en rentedalingen kan een munteenheid populairder en minder populair worden gemaakt. Als de rente laag is kan er veel geld door de economie stromen. Het gevaar bestaat dan voor inflatie. Bij een hoge rente wordt al het geld zoveel mogelijk gespaard. Er is dan minder geld in de markt beschikbaar. De schaarsheid zal de waarde opdrukken. Goede financiele markt controle is echt wel belangrijk. Aan deflatie zitten namelijk nogal wat risicos.