Rente spaarrekeningen

Hoge rente op uw spaarrekeningen ontvangen?
Met een spaarrekening kun je middels rente op rente een mooi bedrag sparen voor later. Wil je een bedrag opzij leggen door te sparen, vergelijk dan de rentevergoeding bij meerdere aanbieders. De rente vergoeding van verschillende spaarrekening aanbieders kan zeer variëren. Ook de keus in type spaarrekening kan daarbij van maatgevende beslissing zijn. Kun je namelijk spaargeld voor een langere periode missen dan kun je ervoor kiezen om het gespaarde geld langer vast te laten zetten zodat je rente op rente kunt opbouwen. Maar hoe weet je nu hoeveel je met de tijd hebt gespaard tegen een bepaalde vastgestelde rente. Dit is afhankelijk van wat je met de spaarrekening van plan bent.

Eenmalige inleg

Heb je een bedrag reeds bij elkaar gespaard of krijg je uit onverwachte hoek ineens een bedrag op je rekening gestort echter heb je het geld nu nog niet nodig, dan kun je het tegen een vaste rente langdurig vastzetten op een spaarrekening. Dit wordt ook wel de eenmalige inleg genoemd. Zeg je zet het bedrag 12.500 euro bij de bank vast tegen een rente percentage van 6,5% voor 8 jaar lang. Des te langer je het bedrag vast laat leggen des te hoger is de rente vergoeding binnen de spaarrekening. Hoeveel is dat bedrag dan gegroeid zonder dat je geld in de tussentijd hebt opgenomen:

  • 1,065 ^ 8 * 12.500 = 20.687 euro;
  • oftewel het oorspronkelijke bedrag is met 8.187 euro aan rente gegroeid.

Zo kun je zelf handig vooraf inschatten hoeveel een bepaald bedrag na zoveel jaar aanwas is gegroeid.

Een bedrag sparen

Stel je voor dat je over 2,5 jaar een mooie verre reis wilt gaan maken. Dat kost uiteraard een en ander aan geld en dus dien je daarvoor te sparen. De reis met alles erop en eraan kost 8.500 euro. Je hebt een spaarrekening tegen een rente vergoeding van 4% per jaar en is omgerekend 0,327% per maand. Hoeveel moet je dan per maand inleggen om in 2,5 jaar die reis te kunnen bekostigen?:

  • (( 8.500 * 0,00327 ) / 1,00327 ) / (1,00327 ^ (2,5 * 12) – 1 ) = 26,79 / ( 1,1029 – 1 ) = 260,36 euro per maand;
  • dat is een totaal inleg van 7.810,75 euro;
  • waarnaast je nog 689,25 euro aan rente vergoeding met de jaren hebt gekregen.

Volg deze manier van rekenen zodat je ook op een gepaste manier kunt sparen om een eind bedrag te bereiken.

Waarom is sparen goed?

Een bedrag sparen is altijd goed. Je legt een deel van je beschikbare inkomen apart waardoor je aan kapitaal opbouw doet. Dit is alleen maar goed omdat je daarmee een extra bedrag achter de hand houdt voor als er onverwachte onkosten gemaakt moeten worden. Ook kun je sparen omdat je iets speciaals in de toekomst wilt aankopen. Er zijn dus meerdere redenen waarom het goed voor je is om geld aan de kant te leggen.

Banksparen spaarrekening

Dit is een aparte soort spaarrekening welke ervoor is bedoeld om buiten de belasting om kapitaal voor later op te bouwen. Het idee daarachter is dat:

  • het opgebouwde bedrag later dermate groot is dat de belastingdienst er op dat moment meer profijt van heeft;
  • het kapitaal wordt aangewend om een aanvulling op het pensioen te financieren danwel voor de financiering van een hypotheek.

Het voordeel van het banksparen is dat de inleg onbelast is waarnaast dit eveneens geld voor de rente op rente opbouw binnen de spaarrekening. Je kunt het bedrag echter niet gebruiken tot het moment dat het contract daartoe is verlopen. De inleg kun je eveneens eenmalig doen door een gouden handdruk erin te storten danwel door iedere maand een klein deel van je bruto inkomen te gebruiken.