Rente van de afgelopen 5 a 10 jaar

Rente op lange termijn

Wie naar de rente op lange termijn kijkt ziet daarin een mooie tendens, een mooie golfbeweging die op een neer wappert en ervoor zorgt dat de rente nooit gelijk blijft. Dit heeft nogal wat consequenties voor de financiele markten en ook voor spaarders. Niet iedereen heeft op elk moment in het leven vermogen beschikbaar en niet op elk moment is de rente zo hoog als jij dat zou willen. In de ideale situatie wordt geld weggezet voor lange periode tegen de hoogste rente. Maar wie zegt dat jij op dat moment genoeg geld hebt als dat moment zich aandient. Soms wil het nog wel eens dat er juist vermogen is in tijden van lage rente. Ook in die perioden kan extra geld gerealiseerd worden bij het vastzetten van dat vermogen, hoe laag de rente ook is.

Rente op 5 en 10 jaar

Wie kijkt naar de rente op lange termijn moet kijken naar de basisrente op de kapitaalmarkt. Hiervoor is bijvoorbeeld de Euribor rente relevant, wat de rente is waarmee Europese banken aan elkaar lenen. De Euribor rente ligt meestal een stuk lager dan de rente die je bij deze Europese banken zou kunnen krijgen. Het idee is dat deze banken gaan investeren en beleggen met kapitaal zodat ze uiteindelijk spaargeld tegen een hogere rente kunnen aantrekken.

Euribor rente

De Euribor rente heeft nogal grote verschillen gekend de laatste 10 jaar. Er zijn momenten geweest dat de rente de 5.5% heeft aangetikt in economische zeer goede tijden. Toch heeft de rente ook de 0.5% aangetikt tijdens de economische crisis. Dit heeft nogal impact op de kapitaalstromen in de economie. Bij sommige banken was het zelfs zo dat het vastzetten van geld een lagere rente kreeg dan wanneer je het op je internetspaarrekening zou houden. Voor slimme spaarders was het in die periode niet interessant om te gaan spelen met deposito's.

Relevantie spaarrente

De relevantie van de spaarrente op de tijd is dusdanig dat een slimme spaarder zich zou moeten afvragen hoe zijn of haar vermogen gespaard moet worden over de tijd. De spaarder moet zich afvragen of de rente van vastzetten in de toekomst gaat stijgen, wanneer dit is en in welke mate dit plaatsvind. Van groot belang is het tijdstip waarop dit gebeurt. Hoe verder in de toekomst van een rente stijging sprake, hoe slimmer het voor de spaarder is om eerder het geld vast te zetten. Aan de andere kant kan het voor de spaarder veel slimmer zijn om 1 jaar te wachten als hij weet dat binnen 1 jaar de rente met 1% stijgt. Voor een 5 jarig vastzetten van zijn spaargeld compenseert die 1% namelijk het 1 jaar wachten. Uiteindelijk kan slim sparen voor een spaarder dus extra rendement opleveren tussen de 1.0%-4%.

Problemen

Belangrijk in het spaar vraagstuk op lange termijn is dat vermogen ook beschikbaar is op moment dat het nodig is. Bij een aankoop van een nieuwe keuken is het veel beter om dit uit eigen zak te betalen dan wanneer je hiervoor leent. Hoe slim je je geld ook hebt vastgezet, een lening bij een bank zal altijd de allerslechtste oplossing zijn.

Voordelen sparen

Wie slim spaart kan wel spaarvoordelen halen die kunnen oplopen van 1% tot wel 4%. Het maakt nogal wat uit of je je spaargeld tegen een hogere rente op een andere rekening (bij wellicht een andere bank) wegzet. Daarnaast maakt het ook enorm uit wanneer je het moment kiest voor het vastzetten van je geld. Wachten op hoog conjuctuur kan heel interessant zijn omdat dan de Euribor rentes hoog liggen. Er zijn voorbeelden in de praktijk waarbij spaarders hun geld voor langere termijn hebben vastgezet voor maar liefst 7%. Daar kunnen spaarrentes in laag-conjuctuur niet tegenop. Wie deze periodes kan overlappen met rentes boven de 5% mag zich uitroepen tot volwaardig lid van de groep slimme spaarders!