Rente verwachting hypotheek

Rente verwachting hypotheek

Wat is de verwachting hoe de rente stand voor hypotheken zich gaat ontwikkelen? Eén en ander is daarbij afhankelijk van hoe de economie zich in de komende tijd gaat ontwikkelen, hoe de woning markt aantrekt en of hoe de Euribor rente stand voor Europese banken gaat veranderen. Het totaal beeld dient daarbij dan ook te kloppen. In tijden van economische neergang geven mensen niets uit en bewaren het liever. Bij economisch herstel en oplopende conjunctuur wordt geld weer meer schaars en dus is de verwachting dat de rente stijgt. Waar dient u zoal met de tijd voor de hypotheek rente verwachting rekening mee te houden.

Rente verwachting bij recessie

Op de zakelijke markt is het een delicate balans van hoe de rente verwachting zal zijn. Momenteel gaat het economisch minder en dus wil de burger zijn belangen beschermen door geld te sparen en weinig uit te geven. Daartoe verstrekken de banken dan ook een lagere rente vergoeding aangezien het aanbod van geld uit de markt groot is. De woningen markt draait niet goed en de prijzen dalen eveneens, toch willen mensen uit eigen belang nog niet tot de aankoop van een woning overgaan. De vraag naar geld uit de markt daalt en dus daalt de rente eveneens.

Rente verwachting economisch herstel

Het diepte punt in de zakelijke markt is gepasseerd en dus komt er weer een beetje vertrouwen in de markt. De eerste signalen zijn goed omdat de huizen markt stabiliseert en er meer mensen aan het werk kunnen. Geleidelijk aan worden tijdelijke arbeids contracten omgezet naar vaste arbeids contracten. De mensen hebben daarmee weer zekerheid en kunnen dan ook geld weer gaan uitgeven. De vraag naar hypotheken neemt toe en dus ook de vraag naar geld leningen daarbij behorende. De zakelijke markt draait dan ook weer goed en dus kan de Euribor rentestand worden verhoogd omdat markt risico’s zijn verdwenen. De hypotheek rente zal dan ook geleidelijk aan stijgen.

Rente verwachting bij hoog conjunctuur

De economie draait als een dolle en het geld is of wordt duur. De geboden en gevraagde rente stijgt daarmee dan ook mogelijk tot record hoogte. Dit komt omdat er dan sprake is van geld krapte, waardoor het afsluiten van leningen een duurdere zaak wordt. De rente stijgt echter de lonen zijn ook goed. Mensen zijn dan ook sneller geneigd om een woning aan te schaffen ongeacht de rente stand. De verwachting in tijde van oplopende conjunctuur is dan ook dat de rente stijgt.

Reflectie huidige omstandigheden

Momenteel zit Europa in een recessie en dat kan op zich nog wel even aanhouden. Dit heeft ook veel te maken met het vertrouwen van de burger in de economie. De woning markt is nu nog steeds dalende en dus wordt de marktwaarde steeds minder van woningen. Mensen stellen de aankoop van een woning middels hypotheek dan ook uit. Heeft u echter wel de mogelijkheden om binnen de huidige markt een huis te kopen tegen een dus aantrekkelijk tarief, vergelijk dan ook de rente standen van de verschillende aanbieders. Omdat de hypotheek rente momenteel laag staat doet u er goed aan om de hypotheek rente voor de lange termijn vast te zetten. De verwachting is namelijk dat na economisch herstel de rente stand slechts weer zal gaan stijgen door de toenemende vraag naar geld.