Variabele hypotheekrente

Wilt u makkelijk en snel variabele hypotheekrente tussen aanbieders vergelijken? Dat kan!


Vergelijk om te zien wat de variabele hypotheekrente is tussen verschillende aanbieders. Om een hypotheek te bekostigen moet je tussen verschillende hypotheken kiezen omdat er variabele hypotheekrentes worden gehanteerd. Dit heeft te maken met het hanteren van verschillende kostenposten waardoor de ene bank iets duurder is dan de ander. Waar moet je op letten als je een hypotheek wilt afsluiten en op welke manier kun je gunstig gebruik maken van variabele hypotheekrente standen?

Variabele hypotheekrente bij hypotheekakte

Omdat in het verleden is gebleken dat een variabele hypotheekrente zeer ongunstig voor de betaalbaarheid is gebleken, is het inmiddels niet meer toegestaan om een hypotheek af te sluiten tegen een variabele hypotheekrente. Wordt een hypotheek namelijk afgesloten tegen een lage hypotheekrente echter stijgen de rentepercentages met de tijd dan kan de woningeigenaar het niet meer opbrengen. Oftewel je moet tussen de variabele hypotheekrentes van verschillende aanbieders kiezen zodat je de meest gunstige vindt. Die leg je dan gedurende de looptijd van de hypotheek vast zodat je daar langdurig van kunt profiteren.

Hoe vergelijken variabele hypotheekrentes beschikbaar?

Meerdere hypotheek aanbieders vragen verschillende rente vergoedingen. Dit houdt in dat er grote variabele hypotheekrente standen op de markt aanwezig zijn waartussen jij moet kiezen. Via het internet kun je middels vele handige zoeksites de huidige rentestanden vergelijken zodat je de meest gunstige daartoe vindt. Daarbij moet je eveneens de verschillende hypotheekrente vergoedingen vergelijken bij de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie. Het kan namelijk bij problemen in de toekomst veel in de onkosten uitmaken. Zorg er ook voor dat je variabele hypotheekrentes tussen meerdere aanbieders vergelijkt.

Variabele hypotheekrente per contractduur

Een grote variabele bij het afsluiten van een hypotheek is de duur waarvoor je de hypotheeklening in eerste instantie aangaat. Is de rente laag dan kun je ervoor kiezen om de hypotheekrente voor de lange termijn vast te zetten. Is de rente echter hoog dan kun je overwegen om het minder lang vast te zetten zodat het betaalbaar is. Je neemt dan na looptijd wederom de beslissing om voor een nieuwe hypotheekrente te kiezen.

Rente en aflossing

Vergelijk je tussen de variabele hypotheekrente standen van meerdere aanbieders dan moet je eveneens de methode van aflossing in de gaten houden. Wil je van de hypotheekrenteaftrek blijven profiteren dan moet je gedurende de looptijd alles aflossen. Dat houdt in dat je een rentestand moet uitzoeken waarbij rente en aflossing betaalbaar zijn middels de financiële ruimte van het gezamenlijke inkomen. Wees verstandig en laat je dus informeren naar de verschillende mogelijkheden van aflossing en vergelijk variabele hypotheekrente standen.

Wees verstandig bij variabele hypotheekrente

Ga je een hypotheek afsluiten bij een bank dan is een kritische houding uiteraard van belang. Je gaat een hypotheek aan voor de lange termijn waarbij je een financiële verplichting tot op dertig jaar aangaat. Toch neemt men de beslissing vaak vrij snel zonder na te denken over de consequenties. Zorg er ook voor dat je een verstandige keus doet bij het aangaan van een woning aankoop.