Woz waardebepaling huis

WOZ waardebepaling huis

Uw huis heeft een waarde, ook wel de WOZ waarde of Waardering Onroerende Zaken genoemd. Aan het begin van ieder jaar wordt de WOZ waarde van uw huis bepaald door de gemeente. Als huis bezitter is het van groot belang om te weten of de gemeente bij de WOZ waardebepaling van uw huis wel gebruik maakt van de juiste informatie. Heeft u de WOZ waardebepaling van uw huis middels de gemeente WOZ beschikking ontvangen, dan is het uw taak om die WOZ waarde te vergelijken met de meest reële huidige waarde van uw huis. U kunt namelijk besparen op uw onkosten op geheven belastingen.

Gemeentelijke waardebepaling WOZ huis

De WOZ waarde van uw huis wordt door de gemeente bepaald, echter daartoe worden verkoop prijzen van gelijkende huizen gebruikt van een jaar terug. Enerzijds is in de tussentijd de waarde van uw huis gedaald door de verslechterende huizen markt, anderzijds neemt het aantal gelijkende en verkochte huizen bij u in de buurt af. Het is daarbij dan ook de vraag of bij een beperkte keus uit gelijkende huizen wel gebruik is gemaakt van informatie omtrent werkelijk gelijkende huizen. De gemeente pakt makkelijk een verkochte huis bij u in de buurt echter de werkelijke waarde van dat huis valt sowieso hoger uit dan uw bescheiden huis. Het is dan ook de vraag of de WOZ waardebepaling van uw huis wel correct is vastgesteld.

Opvragen taxatie rapport huis

Heeft u de WOZ waardebepaling door de gemeente van uw huis binnen, dan wordt het tijd voor een vergelijk. U vraagt daartoe het taxatie rapport van uw huis op bij de gemeente zodat u inzicht krijgt met welke zogenaamde gelijkende huizen uw huis is vergeleken. Het is daarbij dus de vraag of die gelijkende huizen werkelijk gelijkend zijn. Het perceel kan groter zijn, de inhoud van het gelijkende huis is groter, de ligging is beter, enzovoorts. Allemaal argumenten welke maken dat de WOZ waarde van uw woning lager ligt dan die binnen de gemeentelijke WOZ waardebepaling van uw huis. Hiernaast spelen de waarde ontwikkelingen van de huizen markt in het afgelopen jaar eveneens een belangrijke rol.

Opvragen WOZ waarde ontwikkelingen

Naast voorgaande gegevens is het verstandig om ontwikkelings cijfers van de huizen markt bij u in de buurt te bemachtigen. Veelal kunt u daartoe bij uw makelaar terecht waar u de ontwikkeling van de verkoop prijzen van gelijkende huizen bij u in de buurt van het afgelopen jaar in een grafiek kunt krijgen. De huizen markt staat niet stil, echter nu dalen de prijzen dramatisch. Zo kunt u met een vergelijk van de WOZ waardebepaling van de gemeente met de meer reële werkelijke waarde van huizen verkoop prijzen bij u in de buurt besparen op WOZ gerelateerde belastingen.

Gebruik van WOZ waardebepaling

Overheids instanties op verschillende niveaus maken gebruik van de WOZ waardebepaling van uw huis. Het is namelijk zo dat de WOZ waardebepaling de hoogte van heffingen bepaalt, en die worden aan u doorberekend. Een juiste WOZ waardebepaling is dan in uw eigen belang, zeker met de verslechterende huizen markt van tegenwoordig. Heeft u op basis van de gegevens het sterke vermoeden dat er een waardeverschil is van meer dan vijf procent dan kunt u effectief bezwaar aantekenen. Wordt een gewijzigde lagere WOZ waardebepaling toegekend dan bespaart u op de heffingen van de verschillende overheids instanties.